Čínská medicína versus onemocnění dneška

clanek1

Co si představit pod pojmem čínská medicína? V poslední době se v mediích tato dvě slova často objevují, avšak málokdo ví, co vše skutečně zahrnují. Většina z nás si pod tímto pojmem představí akupunkturu, léčebné prostředky čínské medicíny jsou ale pestřejší. Jejími součástmi jsou po staletí zdokonalované postupy:

fytoterapie - bylinná léčba
moxibuce - nahřívání akupunkturních bodů
užívání podtlakových skleněných baněk
masáže
akupresura - tlaková masáž akupunkturních bodů
a modernější metody:
magnetopunktura - stimulace akupunkturních bodů pomocí speciálních magnetů
elektropunktura - povrchová stimulace bodů slabým proudem
elektroakupunktura - stimulace akupunkturní jehly slabým proudem

Čínská medicína se snaží kombinací těchto metod léčit příčinu onemocnění, a ne pouze její příznaky.

Principy čínské medíny:

Celostní přístup - uvědomování si propojenosti lidského organizmu, jeho vnitřních a vnějších vazeb, vzájemného ovlivňování jednotlivých orgánů
Propojenost člověka s přírodou - člověk je chápán jako článek přírody, podléhající jejím zákonitostem (např.vliv ročních období na onemocnění jednotlivých orgánů)
Kauzální přístup - hledání a léčba příčiny - "kořene" onemocnění a nejenom odstraňování jeho příznaků (např. bolesti)

Způsoby vyšetření nemocného v čínské medicíně:

Tak jako západní - moderní medicína, tak i čínská medicína užívá k vyšetření nemocného 5 smyslů, kterými lékař vyšetřuje nejenom nemocný orgán či část těla, ale také funkce orgánů bez zjevných potíží. K veliké dokonalosti je propracovaná pulsová diagnostika - při které lékař pohmatem pulsu na zápěstí určí nemocný orgán a příčinu onemocnění. Neméně dokonalá je diagnostika podle jazyka, při které se podle barvy jazyka a povlaku na něm určí nemocné místo v organizmu. Dalšími pomocnými metodami, které dotvářejí celkovou diagnózu jsou vyšetření tváře, očí, nehtů, apod.,.

Uzdravit se znamená být trpělivý!

Největším problémem úspěšnosti čínské medicíny, nebývá nedůvěra pacienta léčbu, ale jeho netrpělivost. Je přirozené, že to co se po léta v organizmu hromadí a často způsobuje neustále se zhoršující chronické nebo opakující se akutní onemocnění, nemůže být odstraněno v krátké době. Tělo potřebuje dostatek času na to, aby se s nemocí vypořádalo a nabylo původního zdraví.


MUDr. Marek Majerčík, Dr.Ac., zdroj: doktorka.cz